Kačėniškės piliakalnis
2024 liepos 13d.

Aplankyti Lietuvos piliakalniai – I dalis

Ramūnas Šukauskas
4 min. skaitymo

Sugalvojau suskaičiuoti piliakalnius. Ne visus, esančius Lietuvoje, bet tuos, kuriuos aplankiau. Neturėjau ir neturiu tikslo aplankyti juos visus, ar kuo daugiau, tačiau keliaudamas po Lietuvą nevengiu sustoti ir užkopti ant pakeliui esančio piliakalnio viršaus. Dauguma jų bus vieni įspūdingiausių, žinomiausių ir pritaikytų lankymui senovinių gynybinių statinių. Toks piliakalnių žemėlapis su sąrašu gal taps dingstimi jų aplankyti dar daugiau, o kartu ir bus naudinga informacija keliaujantiems po Lietuvą.

Pradėdamas naują temą tinklaraštyje dar nežinau aplankytų piliakalnių skaičiaus. Galiu tik spėti, jog skaičius gali būti tarp 50 ir 100. Įvertinus tai, jog Lietuvoje piliakalnių priskaičiuojama virš 1000, tai atrodo tarsi lašas jūroje. Tačiau šis skaičius kelis kartus sumažėja skaičiuojant vien tuos, kurie pritaikyti lankymui. Aišku, ir šio skaičiaus nežinau. Pirminis bandymas tokią informaciją surasti internete irgi nedavė apčiuopiamų rezultatų. Beje, nežinau ar kur yra viešai skelbiamas oficialiai pripažintų piliakalnių skaičius. Klausimų kol kas daug, tačiau yra ir visai neblogų informacijos šaltinių, kuriais planuoju pasinaudoti. Vienas tokių – piliakalniai.lt

2017 metai buvo paskelbti piliakalnių metais. Nemažai mėgstančių keliauti po Lietuvą ėmėsi iššūkio aplankyti jų kuo daugiau, aplankyti visus tam tikrame regione, rajone ar net visoje Lietuvoje. Iššūkis atrodo tikrai rimtas, bet įveikiamas. Leonas Litvinavičius juos aplankė visus. Su juo šia tema teko kalbėtis prieš kelis metus, tačiau neabejoju, kad po to jis sėkmingai apsilankė ir ant tų piliakalnių, kurie buvo naujai atrasti ir pripažinti. Apie keliones per piliakalnius su trispalve galima pasiskaityti tinklaraštyje https://braziuseima.blogspot.com/. Kiek jų yra aplankiusi Brazių šeima, nepasakysiu, tačiau tai dar vienas pavyzdys kaip piliakalniai gali būti kelionių po Lietuvą dalimi, ar jų tikslu.

Yra ne viena priežastis, skatinanti keliauti ir kopti į piliakalnius. Tai gali būti domėjimasis istorija ar baltų kultūra, tačiau tai gali būti elementarus noras užkopus į viršų apsidairyti aplink, pasigėrėti Lietuvos kraštovaizdžiu. Priežastis pabūti ant piliakalnio yra ir ant jų vykstantys renginiai. Gali skambėti netikėtai, tačiau nemažai piliakalnių aplankyti galite tiesiog vaikščiodami pažintiniais takais. Štai ši pažintinių takų ir piliakalnių sąsaja ir nulėmė, kad nuo šiol tinklaraštyje bus abiejų jų žemėlapiai ir katalogai. Ne visų, o tų kurie aplankyti. Kadangi visas tinklaraštis paremtas asmenine patirtimi.

Toliau pateikiami piliakalniai atrinkti atsitiktine tvarka.

Kačėniškės piliakalnis

Piliakalnis yra Švenčionių rajone, Sirvėtos regioninio parko teritorijoje. Ypač vaizdingas ir pritaikytas lankymui. Link jo veda Kačėniškės piliakalnio pažintinis takas ir tai yra geriausias būdas pasiekti piliakalnį.

Kačėniškės piliakalnis

Kupiškio (Aukštupėnų) piliakalnis

Šis piliakalnis stūkso Kupiškio pašonėje netoli Kupiškio marių. Jos puikiai matosi nuo piliakalnio viršaus. Mariose yra sala keistu pavadinimu – Uošvės liežuvis, į kurią veda tiltelis. Saloje įrengtas jaukus dendrologinis parkas su pasivaikščiojimo takais ir informaciniais stendais.

Kupiškio Aukštupėnų piliakalnis

Lopaičių piliakalnis

Piliakalnis Žemaitijoje, Rietavo savivaldybėje, nuo kurio atsiveria tolimas kraštovaizdis. Greta yra senojo žemaičių tikėjimo šventvietės, kurias kartu su piliakalniu apjungia Lopaičių pažintinis takas. Piliakalnio papėdėje trykšta šaltinis, link kurio nutiestas takas. Visa tai kartu sudaro Lopaičių etnomitologinį kompleksą.

Lopaičių piliakalnis

Bradeliškių piliakalnis

Neries regioniniame parke, Dūkštos slėnyje vingiuoja Dūkštos pažintinis takas, kuriuo einant galima pamatyti tris piliakalnius. Vienas jų – Bradeliškių.

Bradeliškių piliakalnis

Budelių piliakalnis

Šis piliakalnis yra kiek nutolęs nuo pagrindinių šalies kelių ir stūkso prie Neries Kaišiadorių rajone. Pritaikytas lankymui, o nuo viršaus atsiveria graži Neries slėnio panorama. Visai netoliese yra Padalių-Čiobiškio keltas, todėl juos abu patogu aplankyti vienos kelionės metu.

Budelių piliakalnis

Cirkliškio piliakalnis

Švenčionių rajone, Cirkliškyje stūksantį piliakalnį galima pasiekti tiek važiuojant automobiliu, tiek einant Cirkliškio pažintiniu taku nuo Cirkliškio dvaro. Piliakalnis, kuris dar vadinamas Perkūnkalniu, pritaikytas lankymui.

Cirkliškio piliakalnis

Dauginčių piliakalnis

Kretingos rajone netoli Minijos yra Dauginčių piliakalnis. Jis dar vadinamas Pilale. Pro jį veda Šilpelkės pažintinis takas. Piliakalnio šlaituose auga medžiai ir nuo viršaus panorama neatsiveria, todėl verta pažintiniu taku nueiti iki Dauginčių atodangos.

Dauginčių piliakalnis

Ringovės piliakalnis

Vaizdingame panemunėmis einančiame kelyje tarp Vilkijos ir Seredžiaus stūkso Ringovės piliakalnis. Metraščiuose minima čia stovėjusi medinė Ringės pilis. Ant piliakalnio per šventes įžiebiama ugnis, vyksta „Poezijos pavasario” skaitymai.

Ringovės piliakalnis

Pakalniškių piliakalnis

Pakalniškių piliakalnis stovi ant pačio Kauno marių kranto. Jis sutvarkytas ir pritaikytas lankymui, jo viršuje įrengta apžvalgos aikštelė. Iš jos atsiveria puikus vaizdas į Kauno marias ir Pažaislio vienuolyną. Nuo Girionių iki piliakalnio veda Pakalniškių pažintinis takas.

Pakalniškių piliakalnis

Rokantiškių piliakalnis

Daugelis pagalvoja, jog tai tas pats, kas Rokantiškių piliavietė. Rokantiškių piliakalnis yra visai netoli, tačiau tai nėra ta pati vieta. Piliakalnis sutvarkytas, pritaikytas lankymui, iki jo nutiestas Rokantiškių piliakalnio pažintinis takas, tačiau nuo jo viršaus gražiais vaizdais nepasigėrėsit.

Rokantiškių piliakalnis

Tęsinys čia:
Aplankyti Lietuvos piliakalniai – II dalis

Tavo įvertinimas priimtas! Autorius tau sako Ačiū!
Perskaitei? Įvertink kaip patiko!
Vertinimas privalomas

Įvertink tinklaraščio įrašą. Padėk autoriams kurti gerą turinį, o skaitytojams – atsirinkti, kas įdomu ir vertinga